Dogodki        Meditacija        O meni        Knjiga        Pogledi v nove čase          
novclovek.si: Domov
 
Kaj je meditacija

Predavanje

Tečaj meditacije

Nadaljevalni tečaj meditacije

Intenziv meditacije

Mnenja o meditaciji
 
 
     
Junij 2024
P T S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
     
     
 

"Spremeni sebe in boš spremenil cel svet."
Buda

 
     

Ljubljana       Izola       Nova Gorica       Velenje - Celje       Domžale       Drugje       

 
01
September
     
 

Intenziv meditacije

Vikend intenziv meditacija v tišini za vse, ki so opravili tečaj meditacije.

S. PRIMORSKA, vikend 1. september - 3. september, petek od 17h do nedelje do 18h

Prispevek: 170EUR za celotni vikend inteziv. Vključena je namestitev in prehrana (zajtrk, kosilo, popoldanski čaj).
Prijave: na info@novclovek.si

 
     
 
     
 

Intenziv meditacije

tridnevni vikend intenziv budistične meditacije

V spomladi in jeseni organiziramo intenziv meditacije na Pohorju za vse, ki se že ukvarjajo z meditacijo in so opravili tečaj meditacije.

Intenziv meditacije se izvaja v tišini in sicer izmenoma kot  meditacije sede in v hoji ter je namenjen intenzivni praksi budistične meditacije, z namenom umiriti um, razviti pozornost, dobrohotnost in sočutje ter razumevanje. Vsak udeleženec ima na voljo osebno svetovanje oziroma pomoč pri praksi meditaciji.

Kje: S. Primorska, Gorenja Trebuša
Prispevek: 170EUR za celotni vikend inteziv. Vključena je namestitev in prehrana (zajtrk, kosilo, popoldanski čaj).

Vsak udeleženec sprejme osem budističnih perceptov, kot pomoč pri intenzivni meditativni praksi:

  • Neškodljivost: ne poškodujemo druga živa bitja.
  • Poštenost: ne vzamemo kar nam ni dano.
  • Vzdržnost: vzdržnost od kakršnihkoli spolnih aktivnosti.
  • Pravilni govor: ne govorimo žaljivo, lažnivo in obrekljivo (na intenzivu vzdržujemo Plemenito tišino).
  • Zbranost: ne uživamo opojnih substanc.
  • Vzdržnost: ne jemo hrane po poldnevu.
  • Skromnost: ne uporabljamo pripomočkov za zabavo, glasbo in ličenje (na intenzivu so telefoni izklopljeni).
  • Budnost: ne uživamo v prekomernem spanju in počitku.

 

Vtisi po intenzivu


    "Na svoji meditativni, samotni poti začutiš oziroma enostavno veš, da je čas, da greš na intenziv. Ker je to tvoja prva udeležba, si seveda malce vznemirjen, saj se boš prvič srečal s plemenito tišino, celodnevnim meditiranjem – predvsem pa časom, ki ga boš lahko namenil samo sebi. Na koncu ugotoviš, da zmoreš vse (le fizično telo te opominja, da so dnevi/ure res intenzivni). Kaj vse se je tam zgodilo s podporo skupine in učitelja, ugotavljaš šele naslednje dneve in tedne, ko se vrneš v svoj vsakdan, ki ga nenadoma vidiš in občutiš drugače, stvari, ki so se ti zdele morda že razumljive, niso več ... Intenziv ti je dal »pospešek« – pomoč, da z novo energijo in drugačnimi pogledi živiš svoje življenje, hodiš naprej po svoji poti in se s tem bližaš samemu sebi."

Zdenka


"Meni je inteziv pomagal, da sem stopila v čiščenje nekaterih vzorcev. Med meditacijo sem videla, da sem zaradi določenih dogodkov, v preteklosti, prevzela mnenje o sebi, da sem slab človek. Kar se vidi v odnosih z drugimi in do sebe. In sedaj so spremembe že vidne. Prekinila sem slab poslovni odnos, ki se je vlekel leta in se ga nisem upala prekiniti. Dovolj je bil en ne in to brez slabe vesti.
Po napornem poletju so se stvari začele spreminjati. Tudi dvomi o meditaciji niso več glasni. In ravno danes sem začutila, da se počutin tako dobro v svoji koži, kot še nikoli prej, čeprav niso izpolnjeni vsi če-ji. Gremo dalje :-)."

Polonca


"Intenziv meditacije občutim kot duhovno razstrupljanje, ki pa ima učinke tudi na telesnem nivoju. Imam občutek, da se je v telesu vzpostavilo neko ravnovesje, boljši pretok energije, izginile so določene bolečine. Preplavlja me občutek blaženosti,  notranjega miru,  vznesenosti, radosti in veselja. Moje misli so jasne, prišla  so spoznanja  in odgovori na vprašanja s katerimi  se ukvarjam že nekaj časa. Sestavljam mozaik  različnih dogodkov v življenju, pred menoj pa se pojavlja kristalno čista slika. Zavedam se svojega daru in moči, ki jo nosim v sebi."

Maja


"Mogoče meditacija ni edina pot, ki vodi onkrak trpljenja v mir, modrost in stanje ljubezni do vsega živega. Je pa zanesljivo prava pot in intenziv je bil še bliže temu, tako želenemu stanju. Intenziv je bil, kot ime pove, intenziven. Tako veliko bi lahko povedal o tišini, a bi besede izkrivile resnico zato bom raje tiho."

Uroš


"Le v tišini se odpro vrata do globljega razumevanja narave sveta in nas samih. Temu pa lahko sledi korak naprej v opuščanju starega in k novim začetkom. Na vsakem intenzivu meditacije se ta vrata vsaj malce odškrtnejo, če ne povsem odpro. Pomembno je, da si damo priložnost, da v tišini in ob podpori učitelja, skupine in vsega vesolja naredimo tisti prvi korak – naslednji pogosto pridejo kar sami od sebe!"

Nataša


"Že tolikokrat slišano in prebrano resnico "vse je v tebi" sem konkretneje in globlje razumel na intenzivu. Begajoče misli in čustva, ki sem jih prinesel na intenziv so bila cel čas z menoj. Med meditacijo, z vzdrževanjem pozornosti, miru, dobrohotnosti in razumevanja (distance), so se te misli in čustva najprej umirile, občasno tudi izginile. Toda ne samo to, zgodil se je tudi preobrat. Ob ponovni pojavi istih misli in čustev, le te niso več bile moteče, uspel sem ohranit mirnost, radost...kljub zaznavanju istih,  prej motečih misli, čustev.
V meni je vse negativno kar izkušam in ni odvisno od zunanjih dogodkov in okoliščin. Toda v meni je tudi, mir, radost, razumevanje in niso odvisni od zunanjih dogodkov in okoliščin. Res je, vse je v meni. Zaprem oči in vstopim v pekel ali v raj. Ko sem izbral in vstopil, odprem oči in nadaljujem izbrano pot.
Hvala za to izkušnjo."

Goran


 
 

Vse pravice pridržane © Simon Mandelj       Slikovna podlaga: © Tanja Prezelj
Oblikovanje: Dani Sušnik     Postavitev in gostovanje: Prolog d.o.o., Logatec

Simon Mandelj: ČLOVEK ZA NOVE ČASE