Dogodki        Meditacija        O meni        Knjiga        Pogledi v nove čase          
novclovek.si: Domov
 
Kaj je meditacija

Predavanje

Tečaj meditacije

Nadaljevalni tečaj meditacije

Intenziv meditacije

Mnenja o meditaciji
 
 
     
Julij 2024
P T S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
     
     
 

"To je prava pot k miru: premagaj slabo z dobrim, laž z resnico, in sovraštvo z ljubeznijo."

Peace Pilgrim

 
     
Tečaj meditacije v Ljubljani
     
 

Tečaj meditacije v Ljubljani

za razvijanje notranje mirnosti, dobrohotnosti in modrosti, ki vodi v notranjo preobrazbo

LJUBLJANA, začetek v sredo 16. oktober ob 17h, City joga center

Tečaj traja enkrat tedensko, skupaj tri mesece.

Sprejemamo prijave na info@novclovek.si

 
     
 
     
 

Kaj je meditacija

 


"Z meditativno-duhovno prakso negujemo in razvijamo povezavo med svojo duhovno dimenzijo, to je svojo pravo naravo, ter fizično dimenzijo, to je svojim telesom in razumom, na uravnotežen in harmoničen način. In sicer na način, da razvijamo naravno umirjenost in jasnost uma, da odpravljamo vzroke za stanje nevednosti s pomočjo pozornosti in razumevanja, ter da negujemo dobrohotnost in pozitivne lastnosti uma.

S pomočjo meditacije vzpostavljamo stik z našo globljo, duhovno naravo. Ko se umirimo, um postane bolj jasen in enovit in ni več tako globoko vpet v nemirnosti pojavnega sveta. S pomočjo pozornosti spoznavamo, kako se um vrti v začaranih krogih iluzij in nevednosti ter kako smo ujeti v dualni svet pojavnosti. S pozornostjo pridobimo globlje razumevanje resnice o sebi, kar nam omogoča, da lahko opustimo svoje napačne predstave in iluzije. Ko to storimo, zaživimo bolj v skladu s svojo pravo naravo. Takrat postane dobrohotnost, ki je odraz naše globlje duhovne narave, naraven odziv v vsakdanjem življenju."

knjiga Človek za nove čase: priročnik za notranjo preobrazbo

 


"Razum moraš izklopiti in začeti gledati s srcem. Tega se moraš naučiti. Buda je zelo lepo podal pot zato, kako se rešiti navezanosti in spoznati resnico. Korak za korakom z meditativno-duhovno prakso: to je z meditacijo, z moralnim-etičnim načinom življenjem, ter z modrostjo, da bolj razumemo sebe in življenje in da začnemo opuščati svoje iluzije. To je proces notranje transformacije oziroma spreminjanja samega sebe. Je proces duhovne rasti. Seveda so na tej poti tudi ovire, stranpota, stvari, ki nas lahko zavedejo, vendar pa se jim lahko izognemu, če pravilno sledimo praksi in učenju razsvetljenih mojstrov."

intervju v Auri


Vodiš tudi tečaje meditativno-duhovne prakse. Kaj želiš podati tečajnikom in kakšni so njihovi odzivi na izkušnje, pridobljene pod tvojim vodstvom?

Tečajnikom želim pomagati na njihovi poti notranjega prebujanja in spreminjanja. Na tečaju najprej učim meditacijo umirjanja in nato različne tehnike meditacije, za razvijanje pozornosti, razumevanja, dobrohotnosti ... Podajam načine, kako opustiti svoje iluzije in napačna prepričanja ter kako razviti svoje pozitivne lastnosti, da najdemo svoj globlji notranji mir.

Izkušnje tečajnikov so zelo pozitivne. Velikokrat sem še sam presenečen, kako hitro nekateri tečajniki napredujejo in se spreminjajo. Jaz sem namreč potreboval veliko več časa za takšno preobrazbo. In te njihove pozitivne spremembe me še dodatno notranje izpolnjujejo in veselijo. Hkrati pa potrjujejo vrednost te meditativno-duhovne prakse; če jo izvajamo pravilno, kontinuirano in vztrajno, pozitivni rezultati ne morejo izostat. To potrjujejo izkušnje tečajnikov. Pri čemer mora vsak svojo pot prehodit sam, pri tem ni bližnjic, tako kot nihče drug ne more namesto nas rešiti naših problemov.

Intervju v Karmaplus


Kako lahko združimo meditacijo in vsakdanje življenje?

Vključiti meditacijo v vsakdanje življenje pomeni živeti vsak trenutek budno, to je biti povezan s samim seboj, biti umirjen in pozitiven, biti pozoren in se zavedati kdo v resnici si. To pa je ravno tisto kar razvijamo z budistično prakso meditacije oziroma kar poučujem na tečaju meditacije. Tisto kar spoznamo in pridobimo z meditacijo moramo znati vključiti v življenje oziroma to živeti. Meditacija in življenje mora postati eno in ne dve različni oziroma ločeni stvari. Seveda pa je potrebno do tega prehoditi pot notranjega spreminjanja samega sebe, kar zahteva določen čas. Sem pa nemalokrat presenečen kako hitro in globoko se nekateri tečajniki spremenijo s pomočjo meditacije. Presenečen sem, ker sem jaz rabil veliko več časa za podobno spremembo. Vendar je sedaj čas zelo naklonjen notranji duhovni rasti. Zato so vsakemu, ki se iskreno odloči ta korak, in nameni svoj čas in energijo praksi meditaciji, vrata v spoznavanje svoje duhovne globine na široko odprta.

Intervju v Auri


 

Poglavitni vir trpljenja naj bi bila navezanost na naša hotenja. Kako opustimo navezanosti?

Ko začneš prepoznavati, kaj se dogaja v tvojem umu oziroma kdo v resnici si, lahko začneš svoje iluzije opuščati in posledično vse svoje navezanosti. Navezanosti se osvobodimo tako, da razumemo svoje zablode, da razumemo, če sem navezan in bom to počel sam sebi in drugim, ustvarjam trpljenje. Dokler tega ne veš, ne razumeš sebe in misliš, da delaš nekaj koristnega zase, v resnici pa delaš ravno nasprotno. Ko prideš do tega spoznanja in res razumeš navezanost, kaj to je, da se istovetiš z nečim kar nisi v resnici nisi ti in da je to vzrok za tvoje nezadovoljstvo, trpljenje in negativno energijo, ta navezanost samodejno odpade. Vsak normalen človek si želi biti srečen in zadovoljen, biti dober do sebe in do drugih.

Intervju v Auri


 
     
 

Vse pravice pridržane © Simon Mandelj       Slikovna podlaga: © Tanja Prezelj
Oblikovanje: Dani Sušnik     Postavitev in gostovanje: Prolog d.o.o., Logatec

Simon Mandelj: ČLOVEK ZA NOVE ČASE